Ezüstnő: Barczi Mariannal

2018.02.23

Mariannát Vietnámban értem utol mivel évek óta ott él. Tanfolyamokat, kreatív foglalkozásokat tart és coachként tevékenykedik.

Náluk a családban az őszülés korán elkezdődött genetikailag, ezért ő is régóta festette már a haját, de nem igazán érezte jól ettől magát. A természetesség híve ő is, így egyre inkább zavarta, hogy kemikáliát használjon a haján. Jó egy évvel ezelőtt megszületett az elhatározás: abba hagyja a hajfestést. Elkezdett utána nézni a lehetőségeknek, hogyan lehet az átmeneti időszakot átvészelni, mivel teljesen ősz volt a lenövése így éles kontraszt volt látható. A fejkendőt választotta elsőnek, de hosszú távon nem működött ez a lehetőség. Így mikor már volt némi lenövés hozzá őszesítette a haját az eredetihez. Vietnamban különlegesnek számít a fehér haj nem kötik össze az öregséggel. Volt is nagy nézettsége az átalakulásának a fodrászatban. Nagy elismeréssel fogadták a megújult külsőt. Mariannak is megkönnyebbülést jelentett, hogy megszűnt a hajfestési macera és jó érzéssel tölti el az új haja mivel puhább és sűrűbb érzetet ad. Itthon is jól fogadták az ismerősök, akik pozitív visszajelzéseket adtak, hogy milyen jól áll neki az őszes haj. A vietnami nők nagy Amerika imádatban élnek, jellemzően nem fogadják el magukat és szépészeti beavatkozásokat csináltatnak magukon. Alacsony az önértékelésük és ezért az ellenkezőjét akarják, mint ami van, fehérítik a bőrüket, átoperáltatják az orrukat, szemformájukat. Pont a saját különlegességüket nem fogadják el, nem értékelik a saját különleges szépségüket.

A média befolyásoló hatása sok kárt okoz rengeteg nőnek világszerte, holott inkább minden kultúrának erősítenie kellene sajátos adottságait amitől még inkább egyediek, különlegesek, szépek vagyunk. Marianna is azt vallja legyünk harmóniában önmagunkkal, így az önértékelésünk elég erős ahhoz, hogy ne hasson ránk olyan külső befolyásoló tényező, ami eltávolít önmagunktól és függőségeket kialakítva bonyolultabbá teszi az életünket.

Nagyon örültem, hogy megismerhettem egy ilyen nagyszerű, energikus nőt, aki jól érzi magát a bőrében 50 évesen, elfogadja a korhoz társuló értékeket és ajándékokat, aki munkájával szintén azon dolgozik, hogy egyre többen és többen békében legyenek és örömmel elfogadják önmagukat.